zondag 31 mei 2015

Heilige Mis volgens Johannes Chrysostomos

Jaren geleden al weer was ik bij een Heilige Mis aanwezig die gevierd werd volgens de Oosterse ritus van Johannes Chrysostomos. De Mis duurde bijna 2 uur, maar wat mij vooral opviel was het echt goddelijke karakter van de Mis, de schitterende gewaden, kronen van de priesters, de gewaden van de diaken en vooral..de prachtige gezangen. De koren zongen in een Slavische taal. Ook opvallend: er stonden geen leken op het priesterkoor. Een iconostase was geregeld door op het priesterkoor verschillende grote iconen te plaatsen.

Het boekje dat ik voor me had was een klein gedrukt missaal van het Apostolaat voor de Oosterse Kerken, zodat de Mis gevolgd kan worden. Er moet overigens bijgezegd worden dat verschillende Oosterse kerken in volledige gemeenschap leven met de Katholieke Kerk te Rome. De Oosterse ritus werd dan ook opgedragen in een kleine basiliek van de Katholieke Kerk.

Wie een gratis Nederlandstalig missaal wil downloaden kan dit doen via deze link. Na downloaden kunt u het missaal uitprinten en meenemen.